Een hachelijke situatie

Een hachelijke situatie

Varen op de Nijl op twee stukken piepschuim…60×80 cm, olieverf. Een onderwerp voor een schilderij kan je zo maar ingegeven worden. Soms door het doorzoeken van de foto’s van indrukken die je hebt opgedaan. Soms is het heel onbewust waarom je een bepaalde keuze maakt, maar wel is het iets wat je opeens aanspreekt. En door het te schilderen ga je in het gevoel. Dinie van Buuren heeft een keer een schilderij gemaakt waar ik vandaag weer aan herinnerd werd. En zo krijgt een bepaald beeld weer een diepere persoonlijke betekenis.
Wanneer je een schilderij schilderen gaat, is het geraakt worden door een beeld ingegeven door onbewust motief, dat je drijft en gaande weg in het schilderen tot leven komt. Zo werk je het verder uit en leg je je eigen gevoel er in. Zo ook Dinie met haar jongetje op het vlot.

Varen op de Nijl op twee stukken piepschuim…60×80 cm, olieverf.
Vandaag was het zo een dag, dat er dingen bij elkaar kwamen tot een hoogte of diepte punt, het is maar hoe je het bekijkt. Gebeurtenissen in een wereld waar vele belangen samen langs en met en door elkaar verweven zijn. Een wereld waar mensen ook maar mensen zijn, en iederéén op haar of zijn manier probeert de beste resultaten te krijgen. Afwegingen maken, dingen bespreken en formuleren, ieder op eigen wijze. Met meer of minder gewicht. En alles gaat over wat er in de maatschappij gebeurd en hoe ieder daar een plaatsje en een taak kan behouden. Sommige mensen trekken aan vele koorden anderen aan een enkele, de koorden kruisen en raken in de knoop, Ieder probeert de juiste weg te bewandelen en spreekt een bepaalde kijk op een complexe situatie. Ieder ziet zijn eigen waarheid geheel of gedeeltelijk. En in mijn reflexie en nabeschouwing na hoog opgelopen emoties, voelde ik me als dit jongetje op het water. Het peddelt in zijn eentje op een grote levendige Nijl. Een grote rivier die er heel mooi uit kan zien, maar ook een grote gevaarlijke stroo is, waar grote boten doorheen varen. Het jongetje probeerd, dapper en naar vermogen dat vlot te sturen met en tegen de stroom min. Legt aan hier of daar om in vertrouwen een bijdrage te ontvangen om te overleven om te bestaan. En tevens draagt dit jongetje bij aan mensen op de rivier die het zien en ieder denkt het zijne of het hare ervan. Ik dacht toen ik dit jongetje o de Nijl zag varen, “Jemig, hier in egypte is het de gewoonste zaak van de wereld om met minimale middelen je kostje te verdienen, door pennen te verkopen aan langvarende boten aan toeristen die verbaasd dat jongtje behendig zien gaan. Dat zou ik hier niet zou gauw zien gebeuren in Nederland.”
Zelf schilderde ik ook eens een vlot, met twee jongetjes er op. Het is een iets steviger vlot, van hout, een oud pallet, maar dat meer benut werd als speels vaartuig, een hulpmiddel om te leren avonturen. Oh ja zij kunnen ook in het water belanden, maar zullen minder gevaar lopen als op de Nijl. Bij hem hing zijn leven er van af, hij moest geld verdienen. En de enigemanier was de gevaarlijke tocht over de Nijl.
Die twee hier onder, gebruiken een vrije dag van school, om keet te trappen op het water. Kicken is dat het besturen van zo een vlot. Stuurmanskunst, leren peddelen, in balans blijven, dat is het avontuur omdat te leren.

Kicken in een sloot
Zo kan schilderen of een schilderij een diepere betekenis krijgen .Je opeens doen realiseren hoe je je nu eigenlijk voelt. Een hachelijke situatie waarin jeje kunt bevinden in het dagelijks leven. En je moet dan proberen op eigen kracht in balans te blijven, vertoruwen op je stuurmanskunst en innerlijk kompas. Soms is het niet makkelijk en word je op de proef gesteld, en moet je bedenken wat je zelf moet doen, helemaal zelf om niet in het water te vallen. En maar hopen dat het net zo makkelijk als in een sloot is en je snel weer met beide benen op het droge staat. Maar het gevoel zegt, blijf op het vlot, blijf kalm en in balans, ander verdrink je.
Olieverf schilderij “Kicken in een sloot”door Camphuijsen Art
Advertenties

Over camphuijsenart

Laat je inspireren en kijk mee in mijn atelier. Wil je daadwerkelijk een bezoek in mijn atelier brengen neem dan contact met mij op. Mijn atelier is vanaf 1 januari 2011 te vinden bij: Ambacht Ateliers Ambachtstraat 9 Atelier I 3732 CN De Bilt In de blog "Meekijken met Rita", post ik nieuwsberichtjes en uitleg over mijn schilder activiteiten. Werk in wording en dergelijke.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s